Om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er den mest krævende kokkekonkurrence i verden. På 5 timer og 35 minutter skal et nationalt team bestående af kok, ungkok og coach tilberede en tallerkenservering og en fadservering fra bunden. Retterne præsenteres og bedømmes af et dommerpanel bestående af 12 dommere. Der gives point for smag, teknik, råvareforståelse, begrænsning af madspild, køkkenrutiner m.m.

Konkurrencen blev stiftet af den fransk topkok, Paul Bocuse i 1987. Der afholdes EM og VM med ca. et års interval og VM gennemføres altid i Lyon, fødeby for Paul Bocuse.

MANIFEST FOR AKADEMIET

 

Akademiet Bocuse d’Or Danmark skal gennem udvælgelse sikre kontinuerlig dansk deltagelse i konkurrencen Bocuse d’Or og sikre de bedst mulige betingelser og rammer for den danske Bocuse d’Or kandidat.

Akademiet består af en bestyrelse, et forretningsudvalg og en generalsekretær og en sekretariatsfunktion, som kontinuerligt skal sikre drift af kandidaturet og tilvejebringe den nødvendige finansiering og support til Bocuse d’Or teamet.

Mission

Bocuse d’Or Akademiet arbejder for at skabe de bedst mulige resultater for den danske deltagelse i Bocuse d’Or. Vi skal sikre tilstedeværelse af en talentmasse til udvælgelse af den danske kandidat og i teamet omkring kandidaten. Deltagelse i Bocuse d’Or er en holdindsatse og det er Akademiets mission at sikre den bedst mulige holdsammensætning og rammer for træning og deltagelse i konkurrencen i et tæt samarbejde med vores sponsorer.

Danmarks deltagelse i Bocuse d’Or er en vigtig forudsætning for den opmærksomhed og det internationale fokus, som dansk gastronomi har oparbejdet gennem de senere år. Det gælder både de danske kokkes høje tekniske niveau og kreativitet og ikke mindst udnyttelsen af danske råvarers særlige smag og sæsonmæssige kvalitet.

Vision

Vores mål er at synliggøre kvaliteten af dansk gastronomi og dansk madkultur ved at fastholde og styrke Danmarks position som trendsættende, innovativ og anerkendt gastronomisk nation med de bedste råvarer og de dygtigste kokke. Vi vil styrke Danmark som fødevarenation og skabe synergi mellem dansk gastronomi og dansk eksport ved at skabe opmærksomhed omkring danske kokke og danske fødevarer, oprindelse og kulinariske kvaliteter. Vi vil ligeledes vise at økologi, råvareforståelse, bæredygtighed, godt samarbejde og bekæmpelse af madspild er indarbejdede kvaliteter i dansk gastronomi.

Vi ønsker at udbrede kendskabet til Bocuse d’Or og arbejde målrettet med talentudvikling for derved at tænde gnisten i nye, unge kokketalenter og tiltrække kommende deltagere, så Danmark også fremover har kokke på et højt internationalt fagligt niveau.

HVORFOR SKAL DANMARK DELTAGE I BOCUSE D’OR?

Danmarks deltagelse i Bocuse d’Or er en vigtig forudsætning for den store internationale opmærksomhed, som dansk gastronomi har nydt godt af de senere år. Det gælder både de danske kokkes høje faglige tekniske niveau og kreativitet og ikke mindst forståelsen for danske råvarers sæson, smag og kulinariske kvaliteter. Danske topkokke og toprestauranter bidrager i særlig grad til at tiltrække journalister og foodies fra det meste af verden, men det er i lige så høj grad Danmarks konsistent fornemme placeringer ved de seneste Bocuse d’Or-konkurrencer, der for alvor har placeret Danmark på det gastronomiske verdenskort som topnation.

Dansk deltagelse i Bocuse d’Or bidrager til at skabe rollemodeller for andre kokke og ikke mindst unge aspiranter til erhvervet fra hele landet.

Dansk gastronomi

Dansk gastronomi har aldrig været i bedre form end i de senere år, hvor vi både har vundet medaljer ved Bocuse d’Or, har flere restauranter i den absolutte top hos både Michelin og World’s Best for flere år i træk. Samtidig er der også en udvikling i gang i mellemniveauet, hvor nye innovative restauranter skyder op i hele landet med behov for dygtige kokketalenter. Dansk gastronomi bidrager til at tiltrække turister, skabe beskæftigelse og tilbyde en karrierevej for nye generationer.

 

Dansk gastronomi i fremtiden

Vi skal fremover blive ved med at skærpe interessen for Bocuse d’Or-konkurrencen blandt både kokke, producenter og sponsorer. For kun ved at tiltrække og udvikle de største kokketalenter, kan vi fremover fastholde og forsætte det høje niveau og de gode resultater.

Deltagelse i konkurrencen er en holdindsats og bidraget til innovation og nytænkning i hele fødevareerhvervet. Det er nødvendigt, at vi går i tæt dialog med danske producenter af kvalitetsråvarer om udvikling og forbedring af nye produkter og måltider. Vi er slet ikke færdige med at udvikle og udforske de mange særegne smage og klimaskabte kvaliteter ved de danske råvarer – endsige udnytte de kulinariske kvaliteter i mere bæredygtige madoplevelser.